Tuhle recenzi jsem Petrovi slíbil před dvěma měsící aniž bych tušil, že narazím na práh své neschopnosti jako recenzenta.
Asi se budu trochu opakovat, protože o téhle desce už jsem něco psal, ale ono se to k ní docela hodí. Milosh [majloš] se ...
Na Ra Ra Riot je sympatické už to, jak se sami nikam necpou a přesto, když se jim dá prostor, je jich najednou všude plno.
Na Hip hop kempu jsem byl letos poprvé. I když mám tuhle hudbu rád, nikdy mě to nevybičovalo k tomu, abych se prostě sebral ...
Zvláštní místo pro konání koncertu, od kterého se očekává spíše komorní atmosféra, řekl si asi nejeden fanoušek těchto islandských ...
Coldplay
Viva La Vida Or Death And All His Friends
(Parlophone, 6/2008)

Že noví Coldplay nejsou vlastně až tak úplně noví, a už vůbec ne revoluční (jak by mohl předznamenávat výjev na chytrém obalu)? No nejsou. Ale povinný repertoár všech rozjíždějících se kytarovkářů už teď taky nebude tak jednoznačný. Dá se říct, že zkrátka už před těmi deseti lety udeřili přesně na hlavičku a vyprofilovali se do podoby, která pro některé byla dokonalá jen jednou na Parachutes, pro jiné dvakrát i s AROBTTH a zbytku je úplně jedno, s čím přijdou, ať už v tom pozitivním nebo negativním smyslu.

Po všech stránkách dotažený singl Violet Hill u mě zprvu vyvolal trochu rozpačité dojmy, nápadně podobné těm tři roky starým ze Speed Of Sound. Další věc, co se prostě bude líbit. Až na to, že jedno takhle líbivé X & Y už vyšlo a vyždímalo se tak akorát. Coldplay si nejspíš dobře uvědomují svou situaci, když tahle Viva La Vida měla být původně jejich velkým obratem. Co na tom, že ze smělých plánů pak sešlo a ve finále nám předložili „jen“ takové lehké vybočení á la výlet do Španělska s jejich oblíbenci ve sluchátkách? A co na tom, že Brian Eno vlastně „jen“ sázel na jistotu? Koneckonců mohli by stále přešlapovat v těch dlouhých frontách za Radiohead a U2, a přesto by z nich ve srovnání s jinými bylo slyšet právě to „něco“, co buď v muzice je, anebo zoufale chybí.

Viva La Vida už tolik nespoléhá na úchvatné melodie typu Yellow, In My Place nebo i Fix You, ale bere si z nich hodně a snaží se tomu skutečně dát i něco navíc. Typický „nachlazený“ vokál, snová kytara a piano se tu pokouší o určitou dvojakost – v Lovers In Japan /Reign Of Love, Yes nebo závěrečné „únikové“ v rámci Death And All His Friends. Tyhle skladby chtějí hned v úvodních pár tónech navnadit (ano, ano, třeba se špetkou té jižanské exotiky), jakmile pak Coldplay ujistí o sobě samých a ucho už si nalajnuje doběh nahrávky, má se to stočit někam jinam. Tak úplně nedostižní ale přeci jen nejsou. Důkaz? Především Viva La Vida, povinně vybraná singlová dvojka, která teď bude spolehlivě vyhrávat na každém koupálku. Titulnímu nápěvu s okázalými smyčci a celou to všeobjímající parádou se zkrátka buď podlehne, nebo naopak jen těžko přijde na chuť.

Coldplay už s těmi odzbrojujícími hitovkami rozhodně neplýtvají, i proto občas někde trochu přitlačí. Ale co, no neodpusťte jim to už jenom pro tu nostalgii. Studentské koleje holt nahradily rodinné krby a má-li jejich hudba něco doopravdy odrážet, asi to musí být znát. Jo ale kdyby takhle nějak zněl šedý průměr, to by bylo. Jenže ne(z)ní.

Official
Myspace

Violet Hill (video)

Gábina Janků, 8.7.2008

DISKUSE K ČLÁNKU:
.  (k, 2008-07-09 02:06:13)Reagovat
zbabelci jsou to!
Děsná nuda!  (electric eclectic, 2008-07-10 09:40:50)Reagovat
Znal jsem doposud jenom album A rush of blood to the head, který se mi zdálo dobrý, a nechápal jsem, proč v poslední době do coldplay tolik lidí reje. Teď už to chápu, protože ta novinka je o několik tříd horší, samý kňourání a imitace jinejch kapel, drive veškerej žádnej...
Re: Děsná nuda!  (kakan, 2008-07-10 14:43:07)Reagovat
No vidíš a já zase tohle album miluju. Je jiné než alba předchozí, je tak zvláštně jakoby celistvé a přesto aspoň trochu písničkové. Life in technicolor / Death and all of his friends jsou šupy. Pro mne jsou. Nikomu jinému to cpát nechci a nebudu.
Skoda  (linda, 2008-07-10 14:50:53)Reagovat
Skoda, ze recku k tomu nenapsal peta pliska, znamej milovnik Coldplay:) O kolik ctverecku by asi bylo hodnoceni v mínusu.)
Re: Skoda  (pp, 2008-07-11 16:56:53)Reagovat
o jeden
ale aka nuda....  (dada w., 2008-07-10 21:10:56)Reagovat
prave dneska mi to prislo na platni, takze som si na to vyhradila cas. navarila zeleny caj, hodila asfalt na gramec a zvedavo zacala prezerat vyklapaci obal. delacroix a vo vnutri vlozeny 12'' booklet na kvalitnom papieri - skutocne posobive. zacina to hrat...je to presne to co som od toho cakala. platna, ktora rozhodne nestrhne svojou zivelnostou, ale co chcete od panov, ktori byvaju v burzoaznych domcekoch a rozmyslaju, do ktoreho bio obchodu skocia rano kupit svojmu potomkovi ovsenu eko kasu. produkcia je pestra, ale celkovo to neznie preplacene, cela platna si udrziava jednotny motiv. na prdel to neposadi, skor uz ked na nej ste, tak sa vam nechce vstat. pre mna pocuvanie na uprsane dni s knihou v ruke. naozaj, keby takto znel sedy priemer...
kkk  (John, 2008-07-13 15:43:31)Reagovat
Coldplay nahrali vyborne prve dva albumy.Potom koniec.Ani novinka nie je dobry album.Fakt nuda.A to som Coldplay objavil medzi prvymi a mal ich rad.
dada  (John, 2008-07-13 15:47:21)Reagovat
Predne dada o to ide,co chcete od panov v burzoaznych domcekoch.Tu uz ide o biznis nie o hudbu.Coldplay su uz ako U2,ktorych neznasam pre ich nabubrelost a pompeznost.
Re: dada  (Gary , 2008-07-13 21:34:45)Reagovat
to John: ono uz nejde ani o hudbu, ani o byznys...jak muzes mluvit o byznysu v dobe, kdy si desky nikdo nekupuje a vsichni zadarmo stahujou z netu? muzika uz byznys neni dobrejch 5 let...driv nebo pozdejc se na to vyserou i Coldplay, a bude po prdeli...k dispozici budou jen amaterske vylevy laptopovych nadsencu s 8-bitovymi zvuky. Slozitejsi hudbu nikdo nenatoci, protoze se nikomu nevyplati do ni investovat
pche  (Mário, 2008-07-14 11:13:44)Reagovat
Ať si kdo chce co chce říká, Coldplay jsou prostě v současnosti nejlepší popovou (mainstreamovou) kapelou. Kdyby takhle "průměrný" svoje další desky dělali i ostatní kapely, byli by možná na vrcholu i po 10 letech jako oni. Prostě jsou to páni muzikanti a basta. Ještě jsem od nich neslyšel špatnej track. Ale chápu, že to "nezávislákům" není po chuti, že strčí do kapsy i průměrnejma deskama kdejaký pokus o pop.
To Dada  (John, 2008-07-14 17:47:24)Reagovat
Ale tak to sa velmi mylis.Sledujem muziku uz 25 rokov a mainstream bol vzdy riadeny velkymi firmami.Na co se Coldplay vyserou.Nech to len skusia odist od majors a vydavat cez net.Tolko zdaleka nezarobia.

To Mario: Tak ty si mario uplne mimo.Alternativna hudba nie je zavisla na majors.Firmy interpretov do nicoho nenutia.Natocia album aky chcu bez hladu na predajnost.A v mainstreame je kopa sraciek.To pochopis,ked budes v pocuvani muziky skusenejsi.Ja som niekdy sledoval hitparady dlhe roky a bola to strata casu.prisiel som o vela kvalitnej hudby a teraz to dohanam.
To Gary  (John, 2008-07-14 17:51:23)Reagovat
Sorry namiesto Dady to patrilo tebe Gary.A co majors,ty ich vobec neregistrujes? Bez nich by sa hudba k masam,hlupym masam nikdy nedostala.Uznavam,ze je moda stahovat,ale este potrva kedy nastane stav,ktory popisujes.Precitaj si cisla predajnosti singlov a albumov a potom uvidis,ci je tu byznis.Amerika uz ani nehovorim.Cisty byznis.
ale no tak...  (dada, 2008-07-14 19:30:33)Reagovat
riesit komerciu v sucasnej hudbe je uplne bezpredmetne. akykolvek album, ktory je na hudobnom trhu je komercny. komercia je definovana ako predaj za ucelom zisku. je uplne jedno, ci je to nezavisly lejbl ako Domino alebo EMI, kazdy lejbl kalkuluje a vyda len to, co ma podla neho predpoklad byt komercne uspesne. to ze teraz bude novy album coldplay zniet z kazdeho mainstreamoveho radia je mozno smutne, ale nejako to nemeni jeho ne/kvalitu. som sice slusne dievca, ale toto mi neda - ta myslienka, ze nezavisle vydavatelstva chrlia hocijake albumy bez ohladu na predajnost je uplna picovina. nechcem aby sme tu skoncili pri chytani sa za slovicka, ale potom by ma zaujimalo ako si tu niektori ten nezavisly lejbl predstavuju.
ff  (Martin, 2008-07-14 20:05:13)Reagovat
Prepac,ale nerozumies tomu.Ja som pocuval muziku este ked vznikali indie labely v 80-tych rokoch.Samozrejme,ze im nie je jedno co vydaju,ale nejde im o predajnost,ale o kvalitnu hudbu.Pokial sa kapela na velkom labeli nedostane do TOP 10 je v prdeli. Nema cenu to tu rozoberat.
Re: ff  (dada , 2008-07-14 20:18:57)Reagovat
preco ma zas niekto pocit, ze spapal vsetku mudrost sveta...co to je preboha za vetu, ze nezavislemu lejblu ide o kvalitnu hudbu? tak nezavisly lejbl z konca 80. rokov je napr. XL a ake pod tym vychadzaju veci - prodigy, radiohead, beck, basement jaxx, dizzee rascal m.i.a. alebo celkom nedavno adele. a skus mi povedat, co z toho je kvalitne a co nekvalitne?
ggg  (Martin, 2008-07-14 20:08:16)Reagovat
kazdy lejbl kalkuluje a vyda len to, co ma podla neho predpoklad byt komercne uspesne. Tak toto je picovina.Potom preco je podla teba rozdiel medzi velkymi firmami ako EMI a Domino records ako napr.spominas.Ked interpreta vyhodia z velkej firmy ide k malej,tam uz na neho nie je vyvijany taky tlak.Predaje zaujimali akurat takych Creation ked tam prisli Oasis a podobne.
hhh  (Martin, 2008-07-14 20:20:01)Reagovat
Este pises"myslienka, ze nezavisle vydavatelstva chrlia hocijake albumy bez ohladu na predajnost" Tak s tym druhym suhlasim a s tym prvym je to presne naopak.Praveze im zalezi na co najvacsej kvalite.
kkk  (Martin, 2008-07-14 20:25:05)Reagovat
Dada nezjedol som mudrost sveta.Vidim,ze sa v hudbe vyznas,ale neviem o co ti v tej poslednej otazke islo? Vsetci interpreti ktorych spominas predstavuju kvalitu.Samozrejme,ze taka Adele uz druhy album pravdepodobne vyda na velkom labeli,aby distribucia platne isla do celeho sveta.
ggg  (Martin, 2008-07-14 20:27:50)Reagovat
Este ma napadlo.To si ccela naznacit,ze ti intrpreti nie su kvalitni? Nuz vec nazoru.Pozri si ale recenzie na albumy od kazdeho z nich.Q magazine okrem ineho som odoberal 15 rokov.Vsetci,co ich spominas,amali u kritiky velmi dobre recenzie,samozrejme az na par vynimiek.
Re: ggg  (dada, 2008-07-14 21:19:37)Reagovat
davaj prosim ta do kontextu to, na co ja reagujem a netahajme sa tu za slovicka popripade slovne spojenia :) album od adele povazujem za priemerny a lahko stravitelny a v pripade XL ako nezavisleho lejblu mi to nepride ako potvrdenie toho, ze nezavisly lejbl vydava v zasade kvalitu. ale bola to konkretna reakcia na konkretnu myslienku, nic viac. k tomu zvysku sa vyjadrovat nebudem, lebo to zavisi aj od toho, co si pod tym pojmom indie lejbl predstavujeme. samozrejme, ze aj ja vidim najvacsi rozdiel medzi indie lejblom a majorom ten, ze indie lejbl vyda aj mensinove zanre/kapely/interpreta ale na druhej strane vydava aj komercne uspesne tituly, ktore nie vzdy museli uzriet svetlo sveta popripade zneju uplne priemerne. nieco sa proste vyda urcite, nieco co ma potencial casom a nieco nikdy. lebo ty o tom pises ako keby boli indie lejble spasou kazdeho odmietnuteho interpreta :)
lll  (Martin, 2008-07-14 22:42:35)Reagovat
V zasade s velkou castou tvojho prispevku suhlasim,Adele som nevydrzal pocuvat dlhsie ako 15 minut a dalsia debata o indie labeloch nema vyznam.To tu nevyriesime.Nikde som ale nepovedal,ze ak niekto ako Adele vyda album na nezavislom labeli,ze automaticky bude kvalitny.Co sa tyka jej zo zaciatku ju do majors nikto nepretlacil,inu moznost ako nahrat platnu na indie labeli ani nemala.Ved ju "vynasiel" myspace,obycajna zienka z dobrym hlasom chcela spievat a vydat album.
Re: lll  (dada, 2008-07-14 23:28:11)Reagovat
ano. napisal si, ze indie lejblom ide v zasade o kvalitu nie o predaj. to je pausalizovanie, ktore som mala nutkanie vyvratit :) ja mam ale od zaciatku na mysli sucasne vacsie indie vydavatelstva, ktore sa podielaju na pop music rovnako ako major lejbly a nie regionalne alebo vyslovene komunitne projekty s obmedzenym predajom.
NUDA jako HROM  (Ajvngou, 2008-07-14 23:12:26)Reagovat
Novy Coldplay = nuda. Jo hraje to pekne, zvuk a tak... vsechno je jakoby good, ale proste jsem si nezapamatoval ani jeden song, navic to proste prosvistelo myma usiskama jak Audina nazehlenyho managera. Tohle je bida... a jenom lituju kam se poděli první Parachutes (alepon kousek z nich). Nuuuuddaaaaaa. 4 hvezdicky v hosnoceni? OMG tohle album jede na 2.
Re: NUDA jako HROM  (nakedsoul, 2008-07-16 12:36:26)Reagovat
Musis to dat jeste jednou, me to zpocatku taky zklamalo a tak od tretiho poslechu bavilo, ale asi jen do desateho..ted uz mi to zase nebavi :)) Nejak tam chybi song typu "Scientist" nebo "Message" aby to covek mel duvod poslochat...postupne vysumivaj..
dada  (John, 2008-07-15 13:28:54)Reagovat
Ja uz koncim,samozrejme,ze im ide o kvalitu,to som povedal,ale to este neznamena,ze odtial nevyjde kravina.
Ajvngou  (John, 2008-07-15 13:30:30)Reagovat
Plny suhlas.
coldplay  (pillow, 2008-07-23 01:34:45)Reagovat
coldplay jsou za zenitem.. snad aspon ta best offka bude stat za to.. tohle album je zbytecne.. to, uz radsi sahnu po x and y na kt js si taky dlouho zvykal.. Ale, na tehle paskvil si nezvyknu..
Jááááááááááááááááj  (Sziget, 2008-08-11 00:05:46)Reagovat
COLDPLAY COLDPLAY ÁLÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ LEÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁĹÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ TÁÁÁÁÁDADÁDÁÁÁÁAÁ TÁÁÁÁDADÁÁÁDÁÁÁÁ VÚÚÚÚÚÚÚÚÚV !
Re: Jááááááááááááááááj  (Michael Phelps, 2008-08-11 00:13:03)Reagovat
Somár jeden zasraný.

Inak album ok, nebyť toho, že to stojí za veľké hovno, sa na to dá počúvať.

Na Peace, sziasztok.
Re: Re: Jááááááááááááááááj  (Hughes, 2008-08-11 00:16:20)Reagovat
1 Joe Hart ENG G 1.91 80 19-04-87 Shrewsbury Shrewsbury T
2 Micah Richards ENG D 1.80 83 24-06-88 Birmingham None
3 Michael Ball ENG D 1.78 77 02-10-79 Liverpool PSV Eindhoven
4 Nedum Onuoha ENG D 1.83 78 30-11-86 Warri None
5 Vedran Ćorluka CRO D 1.93 84 05-02-86 Derventa Dinamo Zagreb
6 Michael Johnson ENG M 1.83 79 24-02-88 Urmston None
7 Stephen Ireland IRL M 1.75 68 22-08-86 Cork None
8
9 Valeri Bojinov BUL F 1.78 78 15-02-86 Gorna Oryahovitsa Fiorentina
10 Rolando Bianchi ITA F 1.88 78 15-02-83 Albano Sant'Alessandro Reggina
11 Elano Blumer BRA M 1.74 65 14-06-81 Iracemápolis Shakhtar Donetsk
12 Darius Vassell ENG F 1.71 74 13-06-80 Birmingham Aston Villa
13 Richard Martin ENG G 1.88 82 01-09-87 Brighton Brighton & HA
14 Jô BRA F 1.88 78 20-03-87 São Paulo CSKA Moscow
15 Javier Garrido ESP D 1.78 75 15-03-85 Irún Real Sociedad
16 Kasper Schmeichel DEN G 1.81 78 05-11-86 Copenhagen None
17 Martin Petrov BUL M 1.80 76 15-01-79 Vzatza Atlético Madrid
18 Danny Mills ENG D 1.80 75 18-05-77 Norwich Leeds U
19 Gelson Fernandes SUI M 1.83 70 02-09-86 Praia Sion
20 Felipe Caicedo ECU F 1.85 78 05-09-88 Guayaquil Basel
21 Dietmar Hamann GER M 1.89 73 27-08-73 Waldsassen Bolton W
22 Richard Dunne IRL D 1.88 95 21-09-79 Dublin Everton
23
24 Ched Evans WAL F 1.83 76 28-12-88 St Asaph None
25 Nery Castillo MEX M 1.70 61 13-06-84 San Luis Potosí Shakhtar Donetsk
26 Tal Ben Haim ISR D 1.81 74 31-03-82 Rishon LeZion Chelsea
27 Benjani Mwaruwari ZIM F 1.82 78 13-08-78 Bulawayo Portsmouth
28 Daniel Sturridge ENG F 1.88 76 01-09-89 Birmingham None
  (Jan Hvězda, 2008-08-20 18:03:03)Reagovat
Zvykl jsem si.